Prezeraný školský rok:


CUKROVKA


Dňa 21.11.2022 sa na našej škole vysielala rozhlasová relácia „Diabetes Mellitus- CUKROVKA“. Od roku 1991 si každoročne 14.novembra pripomíname Svetový deň diabetu vyhlasovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou ( WHO) a Medzinárodnou diabetickou federáciou.  Diabetes (cukrovka) – je chronické ochorenie s trvalou poruchou premeny glukózy, ktorá vedie k zvýšeným hladinám glykémie a k ďalším zmenám metabolizmu bielkovín, tukov a cukrov. Rozlišujeme diabetes 1. typu (cukrovka u detí) a 2. typu (starecká cukrovka).

                                                                                    

Hlavné zásady zdravého stravovania pri cukrovke:

  • správne zloženie diéty – čo sa týka obsahu cukrov, tukov a bielkovín,
  • jesť pravidelne 4 až 6 krát denne, častejšie a menšie množstvá,
  • vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky) – pri ich konzumácii nedochádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru a dlhšie pretrváva pocit sýtosti,
  • konzumujte bielkoviny s nízkym obsahom tukov a cholesterolu (chudé a biele mäso, ryby),
  • jesť veľa zeleniny a čo najviac v surovom stave, do jedálneho lístka zaraďte 1 až 2 zeleninové dni,
  • zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve). Ich zdrojom je hlavne surová zelenina a ovocie,
  • vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (čokolády, cukríky), ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (celozrnné pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko),
  • nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, nesladených čajov, nevhodné sú nápoje sladené cukrom (kofola, kola, tonik…) a nadmerné požívanie alkoholických nápojov,
  • treba obmedziť príjem kuchynskej soli - zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami.
  •  


Autorka príspevku:  Mgr. Volenská