Prezeraný školský rok:

ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

ČO JE ZDRAVÉ
A ČO NIE?



V mesiaci október sa žiaci I. a II. stupňa našej školy zúčastnili tvorivej besedy na tému: „Zdravé a nezdravé potraviny.“

Táto téma je aktuálna v každom životnom období , zvlášť v období vývoja a vývinu dieťaťa. Zdravá výživa je preto dôležitá , veď organizmus žiaka denne potrebuje množstvo kvalitných stavebných látok, živín a energie.

ZÁSADY ZDRAVEJ VÝŽIVY:

Deti by mali jesť veľa rôznych druhov potravín. Na tanieri by nemalo chýbať chrumkavé ovocie a zelenina, celozrnné potraviny , mliečne pochúťky , ryby a hydina. Stravu by sme mali rozložiť do 3 hlavných a 2-3 menších jedál. Súčasťou každého jedla by mal byť kúsok ovocia či zeleniny. Vitamíny sú najúčinnejšie vo svojich prirodzených zdrojoch, v ovocí a zelenine.

Významnou zložkou detskej výživy sú bielkoviny, ich výborným zdrojom sú ryby a hydina.

Denne by mali jesť mliečne výrobky.

Čoraz častejšie sa v detskej strave objavujú jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov a cukrov. Vyvážte ich kvalitnými rastlinnými olejmi a tukmi.

Sacharidy by mali deti prijímať hlavne z cereálií, ovocia a zeleniny.

POZOR:

  • nejesť sladkosti a nepiť vo veľkom množstve sladené nápoje
  • nedosoľovať hotové jedlá
  • dodržiavať správny pitný režim

O správnom stravovaní a rozlišovaní toho, čo je pre nás zdravé a čo nie, sme sa so žiakmi I. a II. stupňa porozprávali, tvorili sme potravinovú pyramídu , kreslili chutné ovocie a zeleninu.

Nakoniec sme sa naučili krátke a veselé básničky o zelenine a ovocí.

Vypracovala: Mgr. Bugeľová Magdaléna